.

- kratak istorijat - članice fonda -

O FONDU - KRATAK ISTORIJAT

Pogledajte kratak promotivni film

 

promo film - CFSSI

 

Kratak pregled institucionalnog razvoja Crnogorskog
fonda za solidarnu stambenu izgradnju

 

BeraneRaspadom SFRJ početkom 90-tih godina XX vijeka, raspale su se i Samoupravne interesne zajednice kao višedecenijski sistem funkcionisanja i institucionalnog načina rješavanja stambenih pitanja i potreba zaposlenih – gradjana Crne Gore.

Perspektiva ogromnog broja zaposlenih Crne Gore za obezbjedjenje krova nad glavom ostala je na ličnom snalaženju i rješavanju ovog elementarnog i egzistencijalnog pitanja.

Suočeni sa teškoćama tranzicije, hiperinflacije, nestankom ogromnog tržišta SFRJ, kao i likvidacijom većine preduzeća u Crnoj Gori i sveukupnom borbom za golo preživljavanje, armija beskućnika i podstanara u Crnoj Gori nije imala izbora. Putevi za rješavanje ovog problema institucionalno i zakonski bili su stvar prošlosti.

Istraživanja sprovedena po opštinama i sindikalnim organizacijama Crne Gore u tom periodu pokazala su da su procjene potreba za rješavanje stambenih pitanja bile od oko 20-30 hiljada stambenih jedinica.

Suočeni sa takvom stvarnošću Savez sindikata Crne Gore u tom periodu otpočeo je kampanju iniciranja, potenciranja i realizacije ponovne ideje za formiranje Sindikalnog fonda za stambenu izgradnju.

Nakon prezentacije ideje organima Saveza sindikata Crne Gore, konstituentima Saveza i članstvu Saveza, ideje kao jedinog mogućeg puta za rješavanje stambene politike zaposlenih u Crnoj Gori, 1996. godine osnovan je Fond za finansiranje izgradnje stanova, koji je do 2002. godine izgradio 101 stambenu jedinicu u Podgorici za članice Fonda.

Projekat izgradnje stanova je prvi projekat Fonda za finansiranje izgradnje stanova koji je bio od najšireg socijalnog značaja za Crnu Goru, a izgradjeni stambeni objekti u Kolašinu od 28 stambenih jedinica i Podgorici od 101 stambene jedinice, bili su dovoljni argumenti zaposlenima i preduzećima u Crnoj Gori za širu podršku ovakvom modelu rješavanja stambene problematike.

Izuzetno interesovanje koje su pokazali brojni subjekti počev od opština, preko pravnih lica pa do pojedinaca, dao je impulse da se projekat Sindikalnog fonda za solidarnu stambenu izgradnju proširi na novi – »Projekat 1000 stanova solidarnosti«.

Ova inicijativa pokrenuta je prije svega zbog izrazito nepovoljnih efekata sveukupne stambene reforme u Crnoj Gori i sa ciljem da se obezbijedi rješavanje stambenih pitanja za kategorije stanovništva koje realno nijesu u mogućnosti da novcem kupe stanove na tržištu, niti da budu korisnici kredita po visokim kamatnim stopama. U tom smislu, cilj je da se riješi stambeno pitanje i smještaj za najmanje 1000 porodica sa tendencijom povećanja broja stambenih jedinica i do 2000 i da se mladoj populaciji ovim putem pruži mogućnost planiranja porodice i njihove dalje budućnosti.

Način finansiranja ovog Projekta, zbog čega se isti zove solidarnim, je obezbjeđivanje 30% od strane lokalnih samouprava, dodjelama urbanističkih parcela bez naknade i oslobadjanja od svih troškova komunalnih taksi, a ostalo kroz doprinos 0,7% na bruto zaradu zaposlenih koje poslodavci izdvajaju i uplaćuju u ovaj Fond.

Posle tužbe pojedinaca Sudu na ovakvo rješenje koje je proisticalo iz potpisanog Opšteg kolektivnog ugovora i izricanja presude Suda da je izdvajanje od 0,7% na bruto zarade zaposlenih neustavno, došlo je do odredjene stagnacije realizacije projekata Sindikalnog fonda za solidarnu stambenu izgradnju. Međutim, veći broj institucija i preduzeća nastavio je uplate u Fond na dobrovoljnoj osnovi, što je omogućilo nastavak aktivnosti rada Fonda.

Trenutno u Fond finansijski participira na isključivo dobrovoljnoj osnovi oko 1.500 institucija, organizacija i preduzeća u Crnoj Gori, kao npr. »MontenegroAirlines«, Elektroprivreda Crne Gore, Pošta Crne Gore, Uprava policije, Kliničko bolnički centar, Centralna banka, Elektrodistribucija Podgorica, AtlasMontbanka, Fond penzijsko invalidskog osiguranja, UTIP »Crna Gora«, Rudnik »Berane«, Dom zdravlja »Nika Labović« Berane, Mesopromet B.Polje, Bepler-Jakobson Budva, Luka Bar, Ineks Zlatna obala, »Primorka« Bar, HTP Ulcinjska rivijera, Štamparija »Obod« Cetinje, »Asom« Cetinje, Kraljevsko pozorište Cetinje, »Mirai« Nikšić, HE Perućica, Opšta Bolnica Nikšić, »Fjord« Kotor, Specijalistička bolnica »Vaso Ćuković« Risan, Termoelektrana Pljevlja, »Elektrodistribucija« Žabljak, »Boka« H.Novi, »Primorje« Tivat.

Ambiciozno postavljeni planovi Sindikalnog fonda za solidarnu stambenu izgradnju, kroz podršku lokalnih samouprava i dodjelu besplatnih placeva od većine opština u Crnoj Gori, kao i zahtjevi velikog broja zaposlenih za rješavanje stambenih pitanja, a istovremeno i objektivna nemogućnost Saveza sindikata Crne Gore da samostalno realizuje planirane aktivnosti dovele su do zaključenja Ugovora o saradnji na izgradnji stanova solidarnosti 01.03.2007.godine između Vlade Crne Gore, Unije poslodavaca i Saveza sindikata Crne Gore, kojim je predvidjeno da se aktivnosti na izgradnji stanova realizuju preko D.O.O »Sindikalni fond za solidarnu stambenu izgradnju«.

Ovim Ugovorom od 01.03.2007.godine, došlo je do promjene naziva firme i promjene osnivača u smislu da ovo Društvo ne bude samo Društvo čiji je vlasnik osnivač Savez sindikata Crne Gore, već da kao suosnivači budu Vlada Crne Gore i Unija poslodavaca Crne Gore, kao i drugi subjekti zainteresovani za realizaciju ovih aktivnosti.

Odlukom Vlade Crne Gore o pristupanju Sindikalnom fondu za solidarnu stambenu izgradnju u svojstvu člana Društva, kao i odlukama Skupštine Unije poslodavaca Crne Gore i Skupštine Saveza sindikata Crne Gore, kao i Rješenjem Privrednog suda od 11.11.2008. godine, u Podgorici je formiran Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju.

Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju je dakle institucija koja, u saradnji sa lokalnim samoupravama – opštinama, pod povoljnim uslovima gradi stambene objekte za potrebe crnogorskih državnih institucija, organizacija i preduzeća, tj. zaposlenih u tim institucijama u svim opštinama Crne Gore, a koje finansijski participiraju u Fond na dobrovoljnoj osnovi. Fond je do sada izgradio više od 1.000 stambenih jedinica u nekoliko opština. Izgradnja još 1.000 stanova u sedam crnogorskih opština takođe je planirana ili je već započeta. Ovi rezultati nam daju za pravo da aktivnosti Fonda još više inteziviramo, izgradnjom i dodjelom stanova preduzećima i institucijama dodatno harmonizujemo socijalne prilike u Crnoj Gori, a gradjanima – zaposlenim obezbijedimo stan pod najpovoljnijim uslovima u Crnoj Gori i po prosječnoj cijeni od 550-600€ po m2.

Fondom rukovodi Odbor direktora, u čijem sastavu se nalaze: Danilo Popović, predsjednik i predstavnik Skupštine SSCG, predsjednik Odbora direktora u ime SSCG, Marko Čanović, pomoćnik ministra održivog razvoja i turizma, član Odbora u ime Vlade Crne Gore, Ivan Mitrović, predsjednik Skupštine UPCG, član odbora u ime Unije poslodavaca Crne Gore i Boris Mihailović, izvršni direktor Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju.

Sjedište Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju se nalazi u Podgorici, na adresi: Crnogorskih serdara bb.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju
Adresa:
Crnogorskih serdara b.b.
tel.: +382 20
625 287
fax: +382 20
625 287
cfssi@cfssi.me


AKTUELNOSTI

 

 

30.09.2016.

Svečanim polaganjem kamena temeljca počela je izgradnja dvije zgrade solidarnosti u Petrovcu. Projekat koji zajednički realizuju Opština Budva i Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju.

više...

 

 

11.08.2016.

Gradnja dvije zgrade u naselju Seljanovo u Tivtu u potpunosti je završena a ključevi predati budućim stanarima.

više...

 

 

04.07.2016.

Zajednički projekat Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju i Opštine Plužine je završen.

više...

 

 

18.02.2015.

Predsjednik Odbora CFSSI Danilo Popović i gradonačelnik Tivta Ivan Novosel potpisali su ugovor o gradnji dvije stambene zgrade u tivatskom naselju Seljanovo, na lokaciji na kojoj se nalaze tzv. švedske barake.
više...

 

 

 

Firma M-kabl doo iz Podgorice, omogućila je našim stanarima u objektima A8, A9 i A10, u Baru, niz povoljnosti za korišćenje servisa kablovske televizije i kablovskog interneta, kao i druge usluge iz zvanične ponude.

više...

 

 

14.10.2013.

Svečano uručeni ključevi stambeno-poslovnog objekta od 25 stanova u Mojkovcu.

više...

 

 

12.08.2013.

Održana je svečanost povodom završetka radova na stambenom kompleksu od 270 stanova u naselju Topolica – Bjeliši, Bar.

više...

 

 

19.06.2013.

" Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju “ DOO Podgorica raspisuje Oglas za prijem u radni odnos Računovođe (1 izvršilac) na određeno vrijeme u trajanju od 6 mjeseci.

više...

 

 

26.04.2013.

Potpisan Ugovor o građenju stambeno-poslovnog objekta u Budvi.

više...

 

 

22.01.2013. - Reagovanje

U cilju objektivnog informisanja javnosti Crne Gore reagujemo na tekst objavljen 21.01.2013.godine  u nezavisnom dnevnom listu "Vijesti".

 

 

 

14.12.2012.

Danas, sa početkom u 11 časova, održano je svečano polaganje kamena temeljca za izgradnju stambenog objekta na Tuškom putu, DUP „Servisno-skladišna zona“ u Podgorici.

više...

 

 

18. - 20.09.2012.

Na predlog komesara Razvojne banke Kine za Srbiju i region Lei Jufenga, a na poziv Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju, delegacija Kine boravila je u trodnevnoj posjeti CFSSI-u.

više...

 

 

13.07.2012.

Položenu kamen temeljac za izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa u naselju „Nikoljac“ u Bijelom Polju.

više...

 

 

27.06.2012.

Završetak izgradnje zgrade solidarnosti u Rožajama.

više...

 

 

12.04.2012.

Danas je u Budvi održana konferencija za novinare, organizovana povodom završetka izgradnje objekata, koje su zajednički realizovali Opština Budva i Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju.

više...

 

 

02.04.2012.

Predstavljena ponuda NLB banke za kreditiranje kupaca stanova solidarnosti koji se u okviru stambenog kompleksa grade u naselju Topolica-Bjeliši.

više...

 

 

26.03.2012.

Potpisan  je Protokol o saradnji između italijanske kompanije Infogroup i Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju

više...

 

 

23.03.2012.

Na poziv Nacionalne asocijacije za socijalno stanovanje iz Jermenije, predstavnik CFSSI-a izvršni direktor Boris Mihailović prisustvovao je međunarodnoj Konferenciji o socijalnom stanovanju pod nazivom “Partnerstvo za socijalno pristupačno stanovanje” koja je održana 21. i 22. marta 2012. godine u Jerevanu, Jermenija

više...

 

 

08.03.2012.

Delagacija Razvojne banke Kine, koju je predvodio direktor za Srbiju i Crnu Goru Lei Yueng posjetila je CFSSI.

više...

 

 

26.12.2012.

Okrugli sto na temu „Unapređenje energetske efikasnosti u građevinarstvu u Crnoj Gori“, kojeg je, kao dio IPA projekta – EU Build Energy Efficiency“

više...

 

 

20.12.2011.

Upriličen " Novogodišnji prijem" više...

 

 

25.11.2011.

CFSSI je ,kao član crnogorske delegacije, prisustvovao  trećem međunarodnom Samitu o kvalitetu građenja "Globalna konkurencija i održivost energetske efikasnosti" koju je u organizaciji Asocijacije turskih  proizvđača građevinskih  materiajla (IMSAD) održan  od 20. do 24. novembra u Istanbulu

više...

 

 

23.11.2011.

Danas je u Baru potpisan Ugovor između Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu gradnju i konzorcijuma kompanija Čelebić d.o.o. i Zetagradnja d.o.o. na osnovu kojeg će u ovoj opštini biti izgrađene tri stambene zgrade sa 270 stanova solidarnosti.  više...

 

24.10.2011.

Na Konferenciji o socijalno stanovanju u organizaciji CEKODAS-a (Evropski komitet za koordinaciju socijalnog stanovanja), koja je održana od 19. do 21.oktobra u Varšavi, učešće je uzeo i predstavnik  Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju, izvršni direktor Boris Mihailović više...

 

 

24.08.2011.

U okviru cjelodnevne svečanosti upriličene povodom 4. avgusta – dana Opštine Plužine, položen je kamen temeljac budućeg stambenog objekta sa 54 stambene jedinice... više...

 

 

10.06.2011.

Predsjednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić posjetio je danas Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju  više...

 

 

07.03.2011.

Konferencija za štampu - Opština Bar

Tema: Predstavljanja projekta izgradnje stanova solidarnosti za potrebe zaposlenih u Baru   više...

 


04.03.2011.

Potpisivanje ugovora - Izgradnja dvije zgrade na Tuškom putu za potrebe zaposlenih sa teritorije Podgorice više...

 

 

Konferencija
 „Inicijativa za socijalno stanovanje Zapadnog Balkana“

 

12.08.2009.

Poziv br. 09/10
na otvoreni postupak javne nabavke za
izbor najpovoljnije ponude za izvođenje radova - Plužine

Tender 09/10


11.08.2009.

Poziv br. 08/10
na otvoreni postupak javne nabavke za
izbor najpovoljnije ponude za izvođenje radova - Mojkovac
Tender 08/10


08.08.2010.

Radna mjesta - pripravnici
više...

 

12.10.2009.
SPORAZUM

Predstavnici crnogorskog Fonda za solidarnu stambenu izgradnju i Erste banke potpisali su danas Ugovor o poslovnoj saradnji, koji bi trebalo da obezbijedi povoljnije uslove finansiranja gradnje i kreditiranja kupovine stanova.
više...


09.10.2009.
NARUČENI STANDARDI ZA PROJEKTOVANjE I STAMBENU IZGRADNJU

Arhitektonski fakultet uradiće za Crnogorski Fond za solidarnu  stambenu izgradnju Pravilnik standarda za projektovanje i stambenu izgradnju, koji bi trebalo da omogući kvalitetnu gradnju stambenih objekata prilagodljivih potrebama korisnika. To je predviđeno Sporazumom o poslovnoj saradnji koji su juče potpisali dekan Arhitektonskog fakulteta Goran Radović i predsjednik Odbora direktora Fonda Danilo Popović.

 

6.10.2009.
PLJEVLJA -
Predstavnici Crnogorskog Fonda za solidarnu stambenu izgradnju Danilo Popović, predsjednik Odbora i Borism Mihailović izvršni direktor uručili su  ključeve vlasnicima stanova stambenog objekta u Pljevljima koji su građeni  u okviru projekta "Hiljadu stanova solidarnosti".

više...

 

05.10.2009.
PREDSTAVNICI EKONOMSKOG FAKULTETA I CRNOGORSKOG FONDA ZA SOLIDARNU STAMBENU IZGRADNJU POTPISALI SPORAZUM O SARADNJI

više...


 


UGOVOR O ULAGANJU

ANEKS UGOVORA O ULAGANJU

PUTNI NALOZI